DAB och FM, välkomna!

Hej och välkomna till det här nya blogg.

Vad roligt att komma igång med bloggen. Först och främst vill jag förklara vad DAB står för. Som ni alla vet om existerar ju radiokanaler, när ni sitter i bilen kan ni bläddra inom AM och FM radiofrekvenser eller vissa telefonmobiler låter dig att hitta en radiokanal inom dessa AM och FM (det vill säga en frekvens i radiospektrum). Det som händer här att det överförs signaler genom en modulering av elektromagnetiska vågor. Du har en sändare som sprider dessa vågor och du har mottagare. Det är så det fungerar, för att hålla det kortfattat. Sen kan man diskutera vem som uppfann det hela först… Nikola Tesla är ju ett känt namn, likväl Guglielmo Marconi. Det låter jag dock för er att läsa om.

Allt det här började i slutet av 1800 talet, början av 1900 talet, så ni förstår att det är många år sen det här upptäcktes men som ni vet har inte utvecklingen stannat där. Precis som med mycket annat har världen digitaliserats mer och mer och det har påverkar i ALLT i vår omgivning och det fortsätter att göra det.

I och med den digitala utvecklingen, så har utvecklingen inom radio också ägt rum. Och det är här DAB-radio kommer in. För dig som användare är det ingen skillnad mellan FM radio och DAB radio… den enda skillnaden är att DAB-radio kan ta emot många fler kanaler och istället för att söka efter en radiokanal, så väljer du det via din skärm. Det brusar u inget och ljudet blir helt digitalt.

Ska du byta elbolag vid flytt från gården in till staden och tänker om du ska slösa mer energi för att du lyssnar på DAB-radio istället än FM. Oroa dig inte för det. Med dagens billiga elpriser och möjligheter till uppkoppling (förväxla ej med internetuppkoppling) kommer du bara få en ännu större chans att hitta den radiokanalen som just du vill ha. Det enda du behöver tänka på är att om du vill lyssna på DAB-radio behöver du en speciell mottagare för det. Det köper du lätt via nätet eller hos en radiohandlare.

Vi kommer att prata mycket mer om DAB-radio och varför den här bloggen är startat.

Stay tuned!

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>